Naturlig sommerpleje Pleje og beskyttelse af din hud

Ubekymrede sommerdage, sol på huden, lys spil mellem lys og skygge: Sommeren er indbegrebet af livsglæde og lethed. Men hver sæson stiller særlige krav til hudpleje: Om sommeren er det det øgede sollys som især påvirker vores hud. Derfor er naturlig solbeskyttelse så vigtig.

Kraftige stråler

Lysstråler kan klassificeres efter deres bølgelængde i UVA-, UVB- og UVC-stråler. UVA stråler aktiverer hudens egen solbeskyttelse, lysfølsomheden og melanindannelsen (det der gør os solbrun). Overdreven eksponering for solen trænger strålerene dog så dybt ind i dermis og forårsager hudskader i bindevævet – med konsekvenserne at huden ældes for tidligt og bliver hæmmet i sin evne til at regenerere. UVB-stråling fremmer også melanindannelse og er afgørende for produktionen af ​​D-vitamin, men forårsager solskoldning, hvis huden bliver for intensivt bestrålet. Solskoldningen er ansvarlig for celleskader der kan føre til udviklingen af ​​hudkræft. På grund af det reducerede ozonlag udsættes vi også for UVC stråler på jorden, disse ligger i deres bølgelængde i nærheden af ​​røntgenstråler.

Dystre udsigter for solcreme produkter

For ansvarlige forbrugere er god solbeskyttelse faktisk en udfordring: Foruden skadelige emulgatorer og konserveringsmidler mistænkes kemiske filtre i konventionelle produkter for at have en hormonal effekt. Desværre viser de højt roste mineralfiltre, der anvendes som et sundt alternativ til en solcreme med faktor 30 (SPF 30), også at være yderst risikabelt fordi pigmenterne, der anvendes (titandioxidpartikler), mistænkes for at forårsage kræft og ødelægge hjernecellerne. Når disse filtre anvendes i naturkosmetik udgør de naturligvis samme risiko. Der  anvendes Nano-partikler (titandioxid), fordi større partikler producerer den såkaldte “whitening effect”. MARÍAS har altid behandlet emnet sol og hud meget grundigt og holistisk og har aldrig haft solcremeprodukter med titandioxid i sortimentet.

Vores anbefaling: Omfattende UV-beskyttelse

Effektiv UV-beskyttelse som beskyttelse mod solskoldning og hudkræft (beskyttelsen mod solskoldning ved kemiske UV-filtre er ikke synonymt med beskyttelsen mod hudkræft!) er for os mere end blot anvendelsen af ​​produkter på huden. Efter vores opfattelse er omfattende UV-beskyttelse/solbeskyttelse baseret på tre grundpiller:

a) Ansvarlig adfærd ved ophold i solen

Overvej dit opholds længde i solen i forhold til netop din hudtype. Skader på huden kan allerede forekomme før du bliver rød! Bemærk den varierende strålings intensitet afhængig af tidspunkt på dagen, hav niveauet og tilstedeværelsen af ​​reflekterende overflader som vand og sne.

b) Brug passende tøj og solbriller

Bær tilstrækkeligt med tøj lavet af naturstof. Dette gælder især for børn. Særligt i fare er hudområder, der normalt er dækket af tøj. Beskyt dine øjne med solbriller med UV-beskyttelse. Børns øjne skal altid beskyttes med mindst en kasket! Selvfølgelig bør babyer ikke udsættes for direkte sollys.

c) Fremme af melanindannelse som hudens egen UV-beskyttelse

Vænne huden til solens stråler ved først korte og siden længere ophold i solen. Således stimuleres melaninformationen (hudens egen solcreme) og hudens egen UV-beskyttelse øges markant. En acceleration af melanindannelse sker ved at anvende havtornolie kombineret med andre olier og fedtstoffer, såsom sheassmør og olivenolie. Indtagelsen af ​​naturlig beta-caroten via mad (f.eks. i gulerødder, spinat og papaya) beskytter også mod frie radikaler som følge af langvarig solskin og styrker immunsystemet.

Ingen solbeskyttelsesfaktor på vores sololie?

Solbeskyttelsesfaktoren, bestemt ved den såkaldte COLIPA-test, angiver blot, hvor længe en hud kan udsættes for UV-stråling, indtil den begynder at blive rød. Da vi må antage, at cellebeskadigelse allerede forekommer inden solskoldning og at de sædvanlige solcremeprodukter frakobler hudens egen alarm – solens rødmen – og fordi der er langt flere faktorer, se ovenfor, der skal fungere i samspil for at man får en dækkende beskyttelse, anser MARIAS det ikke for formålstjenligt at få denne test udført. Vi opfordrer meget hellere til en omfattende “intelligent adfærd” i omgangen med solen.